Sådan bliver du et naturtalent foran kameraet

Skrevet af
Jeppe Rahbek
18/05/2018

10 tips til at stå foran kameraet

Selv for den mest erfarne kan det virke grænseoverskridende at skulle stille sig op foran et kamera og fortælle løs. Det kender vi alt til! Brug vores tips til at blive mindre nervøs og fremstå mere naturlig foran kameraet.

Tag tøj på, som du har det godt i


Tøj, der strammer, eller en krøllet skjorte gør ikke noget godt for dig, når du skal foreviges på video. Klæd dig på, så du føler dig godt tilpas, og så du selv synes, at du ser brandgodt ud.

Undgå svedpletter


Tag tøj på, der ikke giver synlige svedpletter. For du kommer temmelig sikkert til at svede i rampelyset, når du er nervøs, og der er spotlight på dig.

Tal dig varm


Start med at fortælle om noget, som du har en passion for. Det gør det nemmere for dig at komme i gang og få dig til at føle dig godt tilpas foran kameraet.

Tal langsomt og tydeligt


De fleste af os har en tendens til at speede op, når vi er nervøse. Tænk over at tale lidt langsommere, end du plejer. Så bliver det sikkert perfekt.

Kig ind i kameraet


Forestil dig, at kameraet er en person, som du taler til. Føles det akavet, så få en ven til at stå ved siden af kameraet i samme højde, og kig på ham eller hende, mens du taler.

Gør det, der virker


Ryster benene under dig, eller er det akavet for dig at stå op under optagelsen, så sæt dig ned på en stol i stedet.

Se dit eget spejlbillede


Placer et spejl bagved kameraet, så du kan se dig selv. Er dit kropssprog tosset, så ret op på det, og tal eventuelt til dit eget spejlbillede. Der findes ikke nogen bedre at tale med end dig selv, vel? Virker det ikke – så drop det igen og fjern spejlet.

Kend dine svagheder


Har du en tendens til at rømme dig i tide og utide, at smide et ‘øh’ ind i hver sætning eller at vippe med fødderne konstant? Tænk over at lade være, når du er på. Og kommer du til det alligevel under optagelsen, så tag en dyb indånding og kom videre.

Tank op undervejs


Giv dig selv tid til at tage en tår vand undervejs, så du får smurt stemmebåndet og ikke bliver tør i halsen.

Vær ikke perfektionistisk


Gå ikke i panik, hvis du kommer til at bevæge dig lidt væk fra dit manuskript. Der er ikke andre end dig selv, der opdager det! Så tilbage på sporet and keep going.

Sørg for at have god tid


Sæt hellere for meget end for lidt tid af til optagelsen. Og lad der være rigeligt med tid til at tage nogle af optagelserne om. Tidspres og stress gør ikke noget godt for din performance.

Forbered dig


Det er godt givet ud at tænke over på forhånd, hvad du gerne vil sige. Det kan dulme din nervøsitet. Men forbered ikke en salgstale, som du gengiver ord for ord. Det gør dig ikke naturlig og entusiastisk. Forbered derimod nogle punkter eller keywords, som du kan tale ud fra.

Lav research


Se både gode og dårlige videooptagelser, inden du selv skal på. Skriv don’t’s and do’s ned.

A-menneske eller B-menneske?


Planlæg optagelsen til den tid på dagen, hvor du er sprængfyldt med energi. Er du morgenmenneske, så gør det om morgenen, og er du morgensur, så gør det for guds skyld ikke først på dagen.

Tank op, inden du skal på


Forkæl dig selv lige inden, at du skal på. Dyrk yoga, drik en kop kaffe, syng en sang – hvad end, der gør dig glad og får dig til at slappe af.

Hold fokus – væk med forstyrrelser


Hav ikke din telefon eller andre forstyrrende elementer i nærheden. Har du det bedst med, at der ikke er andre end dig og kameramanden til stede, så meld det klart ud. Bliver du nervøs af flere unødvendige tilskuere, så bed dem venligt om at gå et andet sted hen.

Blogposts, som du måske finder interessant