Videoproduktion, hvad skal du vide?

Skrevet af
Jeppe Rahbek
06/03/2020

Videoproduktion, hvad?

Hvis et billede siger mere end tusind ord, hvor meget siger en video så?

Video er og bliver forbrugernes foretrukne kommunikationsform, og derfor skal det også være din! Video er også det, der skaber mest interaktion på sociale medier, men alligevel er det stadig de færreste virksomheder eller brands, der anvender dem – det giver dig derfor en gylden mulighed for at komme foran dine konkurrenter.

Det fantastiske ved videoer er, at de kan tale til sanser og følelser på en helt anden måde, end tekster og billeder kan.

Hvad betyder videoproduktion helt lavpraktisk?
Videoproduktion er processen med produktion af forskelligt videoindhold.

I videoproduktionen indgår der tre faser: Præproduktion, produktion og postproduktion.

Præproduktion indeholder meget dialog og meget research. Man vil gøre sig overvejelser omkring, hvad kunden gerne vil have ud af videoen og hvordan det i så fald skal føres ud i livet. Her kommer en creative brief ind i billedet.
En creative brief eller storyboard er en præcis beskrivelse af, hvad projektet skal indeholde, hvilke mål der er sat for produktionen og hvordan det bør udfolde sig, både æstetisk og kommunikativt.

Produktion indeholder optagelser og alt der følger med dertil. Det kan være facilitering af lokationer, statister, lyd, lys og kameraudstyr og indstillinger heraf.
At kunne bruge omgivelser kreativt når man er ude på location, kan være nyttigt og hjælpe med at sætte de helt rigtige rammer til optagelserne.

Der findes også mange forskellige typer af videoproduktion, bla. reklamefilm, droneoptagelser, produktvideoer og eventvideoer.

Postproduktionen indeholder videoredigering, både af klip, lyd og farver.
Æstetisk flotte klip og charmerende folk foran kameraet er meget essentielt når man producerer video, men redigeringen er mindst lige så vigtig. Postproduktion vil også oftest indeholde feedback af en art; og over flere omgange.

Processen hvor man retter farver til så alle videoklip ligner hinanden hedder colorgrading.

Opfølgning, selvfølgelig!
Nu har din video været oppe på de sociale medier. Det kan være Facebook, Instagram, LinkedIn eller noget helt andet. Hvordan har din video klaret sig? Er den blevet taget godt imod? Har den en masse visninger? Er den blevet delt og liket? Kommenteret?

Succesmåling, kvalitetssikring, bedømmelse og evaluering. Kært barn har mange navne. Uanset hvad du vil kalde det, så er det vigtigt, at tjekke op – både internt og eksternt – om din video har levet op til alle målene i den indledende præproduktion.

En anden ting at have overvejelser omkring, når du står med det færdige produkt, er om videoen skal markedsføres; og i så fald, på hvilke platforme. Vi anbefaler altid, at man har budget til annoncering, således at du ender med en positiv ROI (return of investment).

Nu er du blevet ekspert på området videoproduktion og er klar til at lave noget lækkert content!

Blogposts, som du måske finder interessant