Regler for at filme i Danmark

Skrevet af
Jeppe Rahbek
09/03/2020

Regler for at filme i Danmark

Når man producerer video kan man ofte komme ud for, at man skal ud og optage i det offentlige rum.

Men må du bare skyde løs på kamera og bruge optagelserne som du vil, når der er fremmede mennesker rundt omkring?

Der er mange retningslinjer og regler, som du skal være opmærksom på, inden du kaster dig ud i videoproduktion i det offentlige rum.

Reglerne kan (meget) overordnet deles op i to spørgsmål:

Hvor må du optage henne?
Hvorvidt du må optage klip, hvor der indgår andre mennesker afhænger af, hvorvidt de befinder sig på et område, som er frit tilgængelig eller ikke frit tilgængeligt.

For frit tilgængelige steder gælder det sig, at det er hvor en almindelig borger uden særlig udfordring eller betaling kan komme. F.eks. gågade, et loppemarked, på fortovet eller lign. Disse steder kræves der ikke samtykke for at optage.

Ikke frit tilgængeligt betyder derfor, at det er privatområder f.eks. et hus, lejlighed, inde i en bil eller lignende. På disse områder er der et krav om, at optagelserne du tager, er taget uberettiget.

Hvad må du tage billeder af?
Dette er en kompliceret affære som både rører på straffeloven og persondataloven. For med undtagelse af ovenstående i det frit tilgængelige rum, er der undtagelser.

Persondataloven skelner nemlig mellem situationsoptagelser og portrætter. Du må gerne filme situationer hvor formålet med billedet, er sitationen og stemningen i sig selv, hvorimod du ikke må filme med formålet at afbilde en eller flere personer. Uden samtykke i hvert fald.

Man må naturligvis heller ikke optage eller dele optagelser af ulykker, meget fulde mennesker eller nøgne mennesker.

Vi vil varmt anbefale, at man sætter sig ind i reglerne direkte fra straffeloven og/eller persondataloven, inden man begiver sig ud på optagelse og videoproduktion i det offentlige rum.

Blogposts, som du måske finder interessant